Dokument o rozpade ZSSR sa stratil z archívu

07.02.2013 Celý región

Minsk 7. februára (TASR) - Historický dokument o rozpustení Zväzu sovietskych socialistických republík sa stratil z archívu, vyhlásil dnes jeden z jeho signatárov, bieloruský politik Stanislav Šuškevič.
Šuškevič na to prišiel, keď pracoval v archívoch na svojich pamätiach. Predstavitelia bieloruskej vlády, ako aj Spoločenstva nezávislých štátov, ktoré združuje niektoré bývalé sovietske republiky, dnes zmiznutie dokumentu potvrdili s tým, že majú len jeho kópie.
Ako uvádza agentúra AP, zmiznutie dôležitého dokumentu z archívu len reflektuje chaos, ktorý v roku 1991 sprevádzal rozpad Sovietskeho zväzu.
Dňa 8. decembra 1991 Šuškevič - vtedy najvyšší predstaviteľ Bieloruska - v poľovníckej rezidencii Viskuli v Bielovežskom pralese hostil ruského prezidenta Borisa Jeľcina a ukrajinského prezidenta Leonida Kravčuka. V situácii, keď bol ZSSR na pokraji rozpadu a viaceré republiky, najmä pobaltské, sa domáhali nezávislosti, títo traja politici podpísali dohodu o vystúpení ich republík zo ZSSR a založení Spoločenstva nezávislých štátov.
V dokumentoch sa konštatuje, že "ZSSR prestal existovať ako subjekt medzinárodného práva a geopolitickej reality". Táto trojica politikov tak zmarila úsilie prvého a posledného sovietskeho prezidenta Michaila Gorbačova zreformovať a udržať ZSSR a de facto ho ako prezidenta neexistujúceho štátu - donútila, aby 25. decembra 1991 odstúpil.
Milióny ľudí v bývalých republikách ZSSR stále trpia nostalgiou za sovietskymi časmi a zatracujú signatárov bielovežských zmlúv. Ruský prezident Vladimir Putin svojho času vyhlásil, že rozpad Sovietskeho zväzu bol najväčšou geopolitickou katastrofou 20. storočia.
 

Vyberte región